UTIL SPC încheie cu Hyundai Heavy Industry Europe contractul de distribuție pe piața românească a stivuitoarelor produse de gigantul coreean. Astfel, gama oferită clienților se completează cu stivuitoarele contrabalansate mari, care se dovedesc rapid eficiente în aplicații speciale ca cele portuare sau în industria grea. Încă din primul an de contract reușim să vindem aproximativ 100 de echipamente, fără a rămâne în urmă cu suportul tehnic, iar pregătirea tehnicienilor de service devenind o prioritate de prim rang.
Se continuă dezvoltarea sediului central din Giurgiu, deja mărit pe o suprafață de peste un hectar; se deschide un punct de lucru stabil în Bacău, cu administrație, service, stoc anvelope, piese și stivuitoare, prese de anvelope, camioane de transport, și se decide deschiderea a încă două asemenea centre, unul în Ardeal și unul în Banat.
Se angajează noi tehnicieni pentru o acoperire națională reală, deja intervenim cu mașini proprii de service din Giurgiu, București, Constanța, Bacău, Tg. Mureș, Cluj, Baia Mare, Arad și Timișoara și se urmărește deschiderea a încă două zone, Craiova și Galați. Ajungem să prestăm 1500-2000 de ore de service lunar.
Se dezvoltă o aplicație dedicată de software pentru service, Util 1-2-3, pentru urmărirea în timp real a solicitărilor. Diferențierea pe care am ales-o față de concurență a fost transparența onestă în fața utilizatorului, nivelul de preț al service-ului fiind probabil factorul critic al acestei industrii. Aplicația noastră este interactivă, permite accesul utilizatorului și posibilitatea de a descărca loguri utile în calculul costurilor.
Echipamentele de calitate PREMIUM construite de Crown sunt primite excelent de către utilizatori; Util SPC are vânzări care ridică nivelul de 10% cotă de piață în România pentru aceste produse.
Se înregistrează primele mari contracte de flote de echipamente (exemplu de excepție: cooperarea strânsă cu Dedeman, cel mai puternic operator do-it-yourself din România, colaborator de la care învățăm că o firmă românească poate deveni, prin calități antreprenoriale, ambiție, muncă și seriozitate, prima în domeniul său. UTIL SPC echipează magazinele Dedeman cu peste 300 de utilaje și servisează întreaga flotă a companiei.
Se încheie contracte de soluții complicate de logistică, de chirie pe termen lung sau vânzare cu full-service pentru utilizatori mari de flote de echipamente în industria de automotive și pharma.
Pentru a se apropia de clienți și a putea urmări calitatea serviciilor sale, UTIL SPC renunță la practicarea service-ului prin terți, oferind acoperire națională cu tehnicieni angajați din Constanța, Bacău, Târgu Mureș si Cluj Napoca. La sfârșitul anului 2013, service-ul este asigurat profesional cu 12 ateliere mobile, iar planul de creștere include dublarea acestui număr în următorii 3 ani.
Anii 2010-2011 au fost dedicaţi investiţiei la sediul din Giurgiu: construcţia birourilor (250mp), a magaziei de piese de schimb (250mp), service-ului (250mp), depozitul de utilaje (1500mp) şi depozitul de anvelope şi acumulatori de tracţiune (500mp). De asemenea, am reușit să asigurăm optimizarea procesului logistic prin crearea procedurilor pentru flux, asigurarea trasabilității și urmărirea informatizată a costurilor specifice.
În 2010 am început colaborarea cu CROWN, producător american de echipamente de logistică premium. Cu gamele de produse cu care aveam experiență (electrostivuitoare contrabalansate și transpalete electrice fără catarg) ocupăm imediat cote de piață importante și luăm în considerare piața de echipamente profesionale de logistică (echipamente de tip reach-truck, order-picker sau vna), piață pe care nu activam până în acel moment.
Anul 2008, în primele zece luni ale sale, a fost o perioadă de „boom” economic pentru România şi un an de vârf pentru Util SPC, cu vânzări de aproape 400 stivuitoare contrabalansate noi; a fost anul consacrării pe piaţă a mărcii TCM, dar şi al lansării pe piaţa românească a transpaletelor electrice Pegaso Italia (produse middle-class) cu un raport excelent preţ-calitate, Rocla Finlanda (produse top-class), producător OEM pentru transpaletele electrice, order-pickere şi reach-truckuri al grupului Mitsubishi-Caterpillar, precum şi a motostivuitoarelor EP China, singurul producător chinez care acorda la data respectivă un termen de garanţie de doi ani. Odată ajunsă în România criza financiară globală se resimt scăderi puternice ale vânzărilor de stivuitoare noi (se raportează o scădere a industriei de profil la nivelul de 45-55%); în această stare de lucruri obiectivul nostru rămâne păstrarea cotei de piaţă pentru stivuitoare noi, dar şi compensarea scăderii cifrei de afaceri cu accesul puternic pe piaţa accesoriilor pentru stivuitoare prin baterii de tracţiune (Enersys – leader mondial), anvelope superelastice (Watts Anglia) şi ataşamente de lucru pentru stivuitoare (A.T.I.B. Italia).
În colaborare cu acelaşi partener bulgar – Apex Service, Util SPC aduce pe piaţa românească stivuitoarele TCM – producător de top mondial; calitatea, fiabilitatea şi preţul rezonabil impun stivuitoarele pe piaţă imediat.
În plină creştere a economiei româneşti, Util SPC atinge în 2007 vânzări de 317 utilaje noi (TCM şi Balkancar), dezvoltându-şi pe măsură logistica şi service-ul cu parteneri pe tot teritoriul ţării, acoperit din Tg. Mureş, Piteşti, Piatra Neamţ şi, mai târziu, Timişoara; de asemenea, pentru a elimina neajunsul termenului mare de livrare din Japonia, Util SPC pune la dispoziţia clienţilor un stoc de 50-100 de stivuitoare în depozitul din Giurgiu.
Deşi devenise cel mai mare distribuitor de B.C.A. din Giurgiu (aprox. 16000 mc vânduţi în 2007), Util SPC renunţă în luna octombrie la depozitul de materiale de construcţii pentru a se concentra în exclusivitate asupra segmentului stivuitoarelor pentru care îşi propune un termen de 15 ani în care să devină leader de piaţă.
Util SPC încheie contracte de aprovizionare cu marii producători Balkancar: Balkan AD Lovetch și Balkancar Sredetz pentru motostivuitoare Diesel şi GPL de 2,5-5 to, Balkancar Pleven pentru motostivuitoare diesel şi GPL de 1,6-2to, Di-Ven Lom pentru electrostivuitoare cu două roţi motoare şi electroplatforme, vânzând aproximativ 170 stivuitoare în 2005.
În această perioadă începe colaborarea cu producătorul Elhim Iskra Pazardjik, cel mai mare producător de baterii de tracţiune din Bulgaria – Util SPC devine în scurt timp cel mai mare distribuitor al fabricii bulgare în România.
De asemenea, în colaborare cu Apex Service din Plovdiv, leader-ul pieţei de piese de schimb Balkancar din Bulgaria, Util SPC devine cel mai important distribuitor de piese de schimb pentru stivuitoarele bulgăreşti în România.
În septembrie 2001 cei doi acţionari ai firmei, Dan Voinea şi Florin Balaban, renunță la locurile de muncă și cumpără SC UTIL SPC (care funcţiona din 1992 ca un mic magazin alimentar) pentru a începe de la zero o firma de stivuitoare şi piese de schimb Balkancar.
Perioada de început a fost grea, totuşi firma s-a impus cu timpul prin onestitatea şi seriozitatea garanţiei. Neavând încă relaţii directe cu fabricile Balkancar, stivuitoarele, ca şi piesele de schimb, erau aprovizionate de la firme bulgăreşti intermediare. În anul 2004 firma ajunge să vândă un total de aproximativ 50 de stivuitoare.
Tot în această perioadă, deoarece în economia românească – îndeosebi în industrie, dar nu numai – se practicau pe scară largă plăţile în compensare, firma deschide un depozit de materiale de construcţii de unde vinde în special B.C.A. cumpărat prin compensări cu stivuitoare și piese de schimb.